Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana szynką i kuskusem
Kuskus zalać wrzątkiem, przykryć, odstawić na 15minut. Cukinie oczyścić, umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki i troszkę miąższu. Miąższ pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Dymki i czosnek obrać, umyć, posiekać, zeszklić na 1 łyżce oliwy. Dodać miąższ z cukinii i szynkę, jeszcze chwilę smażyć. Kuskus wymieszać z farszem, dodać natkę, przyprawić sokiem z cytryny, chilli, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Przygotowany farsz nałożyć do cukinii. Pokropić oliwą. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na niej ułożyć cukinie. Wstawić do piekarnika i zapiekać 20minut.