misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Cytrynowe markizy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne i niewielkie markizy o smaku cytrynowym

Cytrynowe markizy

Składniki:

Cytrynowe markizy

 

  • CIASTO:
  • 350g miękkiego masła
  • 150g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • olejek cytrynowy
  • skórka cytrynowa starta z cytryny
  • 500g mąki
  • 3-4 łyżki śmietany

 

  • KREM:
  • 1 białko
  • 200g cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa drobna
  • sok z połowy cytryny

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowe markizy
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, śmietanę, aromat, skórkę cytrynową i dalej ucierać. Wsypać mąkę i wymieszać, ciasto ma mieć konsystencję gęstego kremu tak aby można rękawem cukierniczym wyciskać gwiazdki. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać śmietany. Wycisnąć gwiazdki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odłożyć blaszki w chłodne miejsce na około godzinę.

Piec na złoty kolor w temperaturze 180-190 stopni.



Krem cytrynowy:

Białko ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder, wsypać suchą galaretkę i dodać sok z cytryny, ubijać na jednolitą masę. Krem nałożyć na płaską stronę ciasteczek i przykryć drugim ciasteczkiem. Zostawić aż masa wyschnie.

SMACZNEGO!




Tagi:

ciasto