paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Czekoladki - waniliowo- orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Trochę pracochłonne czekoladki, ale bardzo pyszne i efektowne.

Czekoladki - waniliowo- orzechowe

Składniki:

Czekoladki - waniliowo- orzechowe

 

  • Na pierwszą warstwę :
  • 1/4 szkl śmietanki 36%
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • Na drugą warstwę :
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 250 ml śmietanki 36%
  • laska wanilli

 

  • + czekolada mleczna 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Czekoladki - waniliowo- orzechowe
Czekoladę rozpuszczamy zalewając gorącą śmietanką, dodajemy masło orzechowe i całość dokładnie mieszamy, wylewamy do kwadratowej foremki i wstawiamy do zamrażarki.Śmietankę 200 ml ubijamy z cukrem i dodajemy ziarenka wydrążone z laski wanilii. Resztę śmietanki 50 ml wlewamy do rondelka i rozpuszczamy w niej żelatynę na małym ogniu. Studzimy lekko i mieszamy z łyżką ubitej śmietany, a następnie z całością. Tak przygotowana masę wylewamy na poprzednią z masła orzechowego i wstawiamy do zastygnięcia do zamrażarki.Gdy warstwy dobrze zastygną kroimy na prostokąty i maczamy w rozpuszczonej w kąpieli wodnej mlecznej czekoladzie.

Tagi:

czekolada