Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Czekoladowe pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Te pierniczki najlepsze są na drugi lub trzeci dzień gdy trochę zmiękną, chociaż u mnie zjadane są zaraz po upieczeniu i udekorowaniu. Mocno czekoladowe i pachnące korzennymi przyprawami. Polecam upiec je na świąteczny stół.

Czekoladowe pierniczki

Składniki:

Czekoladowe pierniczki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki miodu prawdziwego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 1 przyprawa do piernika
  • 2 małe łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 10 dag polewy mlecznej
  • cukrowa posypka ( u mnie gwiazdki )
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Czekoladowe pierniczki
1. Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie studzimy.

2. Do mąki dodajemy pozostałe składniki oraz te wystudzone i zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.

3. Po tym czasie na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto i za pomocą foremek wykrawamy pierniczki. Grubość wałkowanego ciasta zależy od nas jak pulchne chcemy mieć ciasteczka.

4. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Upieczone studzimy.

5. Polewę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Następnie przelewamy ją do woreczka cukierniczego i dekorujemy pierniczki, posypujemy je posypką. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.

6. Pierniczki są gotowe do podania. Smacznego.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.