alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Pierniczki z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Mięciutki, pachnące i nadziewane powidłami pierniczki alpejskie. Oblane błyszczącą i pyszną polewą czekoladową.

Pierniczki z powidłami

Składniki:

Pierniczki z powidłami

 

  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 100 g miodu
  • 60 g masła
  • 50 g cukru
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • powidła śliwkowe
  • Polewa
  • 140 g masła
  • 75 g cukru
  • 3 łyżka kakao
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody

Sposób przygotowania:

Pierniczki z powidłami
Miód, przyprawę do piernika i kakao mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, dodać masło, mieszać do rozpuszczenia i odłożyć do wystudzenia. W śmietanie wymieszać sodę i odstawić aż się spieni. Białka ubić z cukrem na puszystą pianę dodawać po jednym żółtku i ubijać aż masa będzie sztywna. Miksując na wolnych obrotach dodać przesianą mąkę, zimną masę miodową, śmietanę i zmiksować na jednolitą masę. Misę z ciastem nakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować na grubość około 4-5 mm i podzielić ciasto na połowę. Na jednej części układać po pół łyżeczki powideł śliwkowych w odstępach aby pomiędzy nie zmieściła się foremka. Przykryć drugą częścią ciasta i dociskać delikatnie ciasto palcami w miejscach wokół powideł. Wycinać foremkami ciastka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w 180 stopniach. Pozostałe ciasto zagnieść, rozwałkować i robić tak jak poprzednio.Polewa Żelatynę wsypać do zimnej wodzie, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Masło, cukier, kakao, napęczniałą żelatynę podgrzewać w garnuszku na średnim ogniu i mieszać by się nie przypaliło. Nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć i w ciepłej polewie zanurzać pierniczki. Układać na metalowej kratce i pozostawić do zastygnięcia.