SUPERPRZEPIS

Pierniczki świąteczne (czekoladowe)

  • 4
  • cris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Pierniczki świąteczne (czekoladowe) Więcej zdjęć (3)

Pierniczki po upieczeniu są miękkie, ale potem twardnieją. Mimo to są doskonałą , słodką przekąską do kawy lub herbaty.

Składniki:

Pierniczki świąteczne (czekoladowe)

 

  • (na ok.30 szt)
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 60 g masła lub margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g miodu spadziowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • mąka do podsypania
  • oraz
  • czekolada gorzka do dekoracji /lub gotowa polewa czekoladowa/
  • posypka cukrowa
  • krokant orzechowy, płatki migdałowe, pistacje

Sposób przygotowania:

Pierniczki świąteczne (czekoladowe)
-Miód, cukier, masło rozpuścić w kąpieli wodnej.

-Dodać kakao, przyprawy, dokładnie wymieszać i wystudzić.

-Dodać jajko i starannie połączyć z masą.

-Mąkę z sodą przesiać do schłodzonej masy i drewnianą łyżką wyrobić ciasto.

-Przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2 części i zawinąć w folię spożywczą.

-Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.

-Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm /można grubiej/ i foremkami wykrawać pierniczki dowolnych kształtów i wielkości. W pierniczkach do zawieszenia zrobić rurką otwory.

-Piec ok.10 min w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 180 st.C./nie przekraczać czasu pieczenia/
Pierniczki świąteczne (czekoladowe)
Wykrojone foremką pierniczki piec ok.10 minut w piekarnika nagrzanym do 180 stC.
Pierniczki świąteczne (czekoladowe)
Przestudzone pierniki pokryć rozpuszczoną czekoladą i ozdobić posypką cukrową.