Sposób przygotowania:
Pierniczki świąteczne (czekoladowe)
-Miód, cukier, masło rozpuścić w kąpieli wodnej.
-Dodać kakao, przyprawy, dokładnie wymieszać i wystudzić.
-Dodać jajko i starannie połączyć z masą.
-Mąkę z sodą przesiać do schłodzonej masy i drewnianą łyżką wyrobić ciasto.
-Przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2 części i zawinąć w folię spożywczą.
-Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
-Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm /można grubiej/ i foremkami wykrawać pierniczki dowolnych kształtów i wielkości. W pierniczkach do zawieszenia zrobić rurką otwory.
-Piec ok.10 min w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 180 st.C./nie przekraczać czasu pieczenia/
-Dodać kakao, przyprawy, dokładnie wymieszać i wystudzić.
-Dodać jajko i starannie połączyć z masą.
-Mąkę z sodą przesiać do schłodzonej masy i drewnianą łyżką wyrobić ciasto.
-Przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2 części i zawinąć w folię spożywczą.
-Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
-Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm /można grubiej/ i foremkami wykrawać pierniczki dowolnych kształtów i wielkości. W pierniczkach do zawieszenia zrobić rurką otwory.
-Piec ok.10 min w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 180 st.C./nie przekraczać czasu pieczenia/
zbysiowa
cris
marietta
to już zabawa,5.
cris
Masz rację,nie ma to jak własnoręcznie upieczone i ozdobione pierniki!