jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Czereśniowe lody

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Czereśniowe lody robiłam po raz pierwszy i na pewno co roku będę do nich wracać:) Polane sosem smakują obłędnie!

Czereśniowe lody Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czereśniowe lody

 

  • Około 600 g dojrzałych czereśni,
  • 300 ml śmietanki 30%,
  • 100 gram serka mascarpone,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • Około 4 łyżki cukru,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • Świeże owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czereśniowe lody

ETAP 1

Czereśniowe lody
Umyte i pozbawione pestek czereśnie podgrzewamy

Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy. Tak przygotowane przekładamy do garnka i dodajemy do nich 2 łyżki cukru. Owoce stawiamy na gazie i podgrzewamy do momentu jak puszczą sok i staną się miękkie (około 15 minut).

ETAP 2

Czereśniowe lody
Miekkie owoce zdejmujemy z ognia i miksujemy

Gotowe zdejmujemy z ognia. Odkładamy około 0,5 szklanki sosu czereśniowego, który wykorzystamy do polania gotowych lodów. Pozostałą część miksujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Jajko oraz żółtka ubijamy z pozostałymi 2 łyżkami cukru.

ETAP 3

Czereśniowe lody
Do ubietj smietanki dodajemy serem, a następnie jajka

Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy serek mascarpone oraz wlewamy mleko. Po dokładnym zmiksowaniu dodajemy masę jajeczną.

ETAP 4

Czereśniowe lody
Na koniec dodajemy owocowy mus

Mieszamy i wlewamy czereśniowy mus. Ponownie całość dokładnie łączymy ze sobą..

ETAP 5

Czereśniowe lody
Masę lodową przekładamy do zamykanego pojemnika. Mrozimy!

Lody przekładamy do zamrażalnika i mrozimy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Co około 0,5 godziny lody mieszamy.
Gotowe porcjujemy do przygotowanych pucharków, dekorujemy sosem czereśniowym i świeżymi owocami.