jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Czereśniowy deser w pucharku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Czereśnie to jedne z najpopularniejszych owoców lata. Trudno więc ominąć je przygotowując letnie ciasta i deserki. Są pyszne, soczyste, pachnące i orzeźwiające:)

Czereśniowy deser w pucharku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czereśniowy deser w pucharku

Masa serowo - czereśniowa:

  • 300 ml śmietanki 30%,
  • 300 gram sera białego ( u mnie z wiaderka),
  • ok 500 gram dojrzałych czereśni,
  • 2,5 łyżki cukru trzcinowego,
  • 6 łyżeczek żelatyny,
  • 1/3 szklanki wody

Krem śmietankowy:

  • 150 ml śmietanki 36%,
  • 150 gram serka mascarpone,
  • cukier puder do smaku (ok 2 płaskie łyżki)
  • Dodatkowo:
  • świeże czereśnie do dekoracji,
  • bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czereśniowy deser w pucharku

ETAP 1

Czereśniowy deser w pucharku
Przysmażone czereśnie pozostawiamy do przestudzenia

Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy. Gotowe przekładamy do garnka w którym będą smażone. Dodajemy do nich cukier i podgrzewamy około 15- 20 minut na wolnym ogniu. Gdy owoce zmiękną, a sok częściowo odparuje zdejmujemy je i studzimy.

ETAP 2

Czereśniowy deser w pucharku
Szklankę otrzymanego sosu czereśniowego miksujemy.

Szklankę otrzymanego sosu czereśniowego miksujemy. Pozostałą część pozostawiamy do polania deserków.

ETAP 3

Czereśniowy deser w pucharku
Na koniec wlewamy żelatynę., miksujemy dokładnie

Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy delikatnie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser, a następnie zmiksowane wcześniej owoce. Sprawdzamy smak i ewentualnie dosładzamy masę cukrem pudrem. Na koniec wlewamy żelatynę.

ETAP 4

Czereśniowy deser w pucharku
Masę dokładnie miksujemy i rozlewamy do przygotowanych pucharków.

Masę dokładnie miksujemy i rozlewamy do przygotowanych pucharków. Odkładamy je na około ok 40 minut do chłodu. Po tym czasie wyjmujemy, dekorujemy śmietankowym kremem, polewamy sosem czereśniowym, dekorujemy i podajemy.

ETAP 5

Czereśniowy deser w pucharku
Kremową masę przekładamy do worka cukierniczego i wykładamy na zastygnięte czereśniowe deserki.

KREM ŚMIETANKOWY Schłodzoną śmietankę i mascarpone ubijamy razem. Pod koniec dodajemy cukier. Kremową masę przekładamy do worka cukierniczego i wykładamy na zastygnięte czereśniowe deserki. Przed podaniem polewamy delikatnie czereśniowym sosem, dekorujemy świeżą czereśnią i bazylią. Podajemy:)