Sposób przygotowania:
Czereśniowy raj
Czereśnie wypestkuj i włóż po kilka sztuk do szklanki. Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu i zalej nią czereśnie (na ok 3/4 wysokości szklanki). Całość odstaw do stężenia. Kiedy galaretka będzie już gotowa, przygotuj bitą śmietanę:
Żelatynę zalej niewielką ilością gorącej wody (ok 1/4 szklanki) i dokładnie wymieszaj aż całość się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia. Następnie wlej zimne mleko do miski, wsyp bitą śmietanę i ubij na gęsty puch. Pod koniec wlej zimną już żelatynę i dokładnie zmiksuj.
Porcję bitej śmietany wyłóż na galaretkę, a wierzch ozdób czereśnią. Całość wstaw do lodówki, aż bita śmietana zastygnie. Jeśli chcemy zjeść deser od razu, dodatek żelatyny możemy pominąć, ubijając samą śmietanę :)
Żelatynę zalej niewielką ilością gorącej wody (ok 1/4 szklanki) i dokładnie wymieszaj aż całość się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia. Następnie wlej zimne mleko do miski, wsyp bitą śmietanę i ubij na gęsty puch. Pod koniec wlej zimną już żelatynę i dokładnie zmiksuj.
Porcję bitej śmietany wyłóż na galaretkę, a wierzch ozdób czereśnią. Całość wstaw do lodówki, aż bita śmietana zastygnie. Jeśli chcemy zjeść deser od razu, dodatek żelatyny możemy pominąć, ubijając samą śmietanę :)