aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Czereśniowy raj

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Galaretka, czereśnie, bita śmietana....idealny deser w upalne dni i nie tylko :) Zamiast czereśni możemy użyć również innych sezonowych owoców.

Czereśniowy raj

Składniki:

Czereśniowy raj

 

Sposób przygotowania:

Czereśniowy raj
Czereśnie wypestkuj i włóż po kilka sztuk do szklanki. Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu i zalej nią czereśnie (na ok 3/4 wysokości szklanki). Całość odstaw do stężenia. Kiedy galaretka będzie już gotowa, przygotuj bitą śmietanę:

Żelatynę zalej niewielką ilością gorącej wody (ok 1/4 szklanki) i dokładnie wymieszaj aż całość się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia. Następnie wlej zimne mleko do miski, wsyp bitą śmietanę i ubij na gęsty puch. Pod koniec wlej zimną już żelatynę i dokładnie zmiksuj.

Porcję bitej śmietany wyłóż na galaretkę, a wierzch ozdób czereśnią. Całość wstaw do lodówki, aż bita śmietana zastygnie. Jeśli chcemy zjeść deser od razu, dodatek żelatyny możemy pominąć, ubijając samą śmietanę :)