m_ka

m_ka

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Czerniak na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyśmienita przystawka z ryb nawet dla tych co za rybami nie przepadają:)

Czerniak na zimno

Składniki:

Czerniak na zimno

 

  • 1 kg ryby Czerniak - filety
  • 3 korniszony
  • 1 cebula
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego (mały albo puszeczka)
  • ketchup pikantny
  • olej
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól, cukier, woda

Sposób przygotowania:

Czerniak na zimno
Filety z ryby pokroić na 5cm kostkę, posolić, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na patelni na oleju na złoty kolor. Odstawić do przestygnięcia. Pokroić korniszony w cienkie paski o długości ok. 5cm. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do ogórków. Słoiczek koncentratu mieszamy z prawie całym ketchupem i podgotowujemy w garnku aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy 3 łyżki stołowe oleju, 4 łyżki wody i łyżeczkę cukru. Mieszamy do rozpuszczenia. Gorącym sosem zalewamy ogórki i cebulę dokładnie mieszając. Na dnie (najlepiej przezroczystej miseczki) układamy rybę i zalewamy przygotowanym sosem. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimne danie wkładamy na 1/2 h do lodówki i przystawka gotowa. Palce lizać - polecam!