Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Czerwony Kapturek wg Mysiuni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto to powstało na bazie znanego wszystkim ciasta SHREK

Czerwony Kapturek wg Mysiuni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czerwony Kapturek wg Mysiuni

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa I:
  • 3x330ml sok truskawka-banan
  • 3 budynie śmietankowe
  • Cukier wedle uznania

 

  • Masa II:
  • 450 ml śmietany 30%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 0,5 szklanki wody

 

  • Dodatkowo:
  • 300 gram delicji wiśniowych lub malinowych
  • 2 galaretki truskawkowe

 

Sposób przygotowania:

Czerwony Kapturek wg Mysiuni
Ciasto to powstało na bazie znanego wszystkim ciasta SHREK, zmieniłam niektóre składniki i proporcje tak aby powstało ciasto podobne w smaku lecz w zupełnie innej wersji wizualnej :)



Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno, następnie przebijamy je cukrem i stopniowo dodajemy żółtka. Na samym końcu dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Biszkopt pieczemy ok. 30minut w temp. 180*



Masa I:

2 soki wlewamy do garnka i nastawiamy na gaz. Do garnuszka wsypujemy budynie i stopniowo wlewamy do nich trzecią butelkę soku, tak aby nie było grudek. Na gotujący się sok wlewamy rozmieszane budynie i gotujemy gęsty budyń. Próbujemy czy jest odpowiednio słodki, w razie potrzeby dodajemy cukru (ja dodałam 2 łyżki). Lekko ostudzony budyń wlewamy na biszkopt i równomiernie rozkładamy. Kiedy ostygnie układamy na nim delicje (biszkoptem ku dołowi).



Masa II: Śmietanę ubijamy na sztywno. W małym garnuszku rozpuszczamy galaretkę w 0,5 szklance wrzątku, mieszamy do czasu aż całkiem się rozpuści i letnią stopniowo dodajemy do ubitej śmietany – ciągle mieszamy. Bitą śmietanę rozkładamy na delicjach.



Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody, kiedy zaczną tężeć wylewamy je na ciasto. Po 2 godzinach w lodówce możemy je zacząć kroić.
Czerwony Kapturek wg Mysiuni
Do garnuszka wsypujemy budynie i stopniowo wlewamy do nich trzecią butelkę soku
Czerwony Kapturek wg Mysiuni
udyń wlewamy na biszkopt i równomiernie rozkładamy.
Czerwony Kapturek wg Mysiuni
układamy na nim delicje (biszkoptem ku dołowi .
Czerwony Kapturek wg Mysiuni
. Bitą śmietanę rozkładamy na delicjach..