lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Deser gruszkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczny i prosty deser gruszkowy...

Deser gruszkowy

Składniki:

Deser gruszkowy

 

  • 2 gruszki
  • 2 łyżeczki dżemu porzeczkowego
  • 3 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Deser gruszkowy
Gruszki bardzo dokładnie myjemy, a później obieramy ze skórki. Gruszki przekrajamy na połówki, żeby wyciąć gniazda nasionek znajdujące się w środku. Sokiem wyciśniętym z cytryny pokrapiamy oczyszczone gruszki. W dziurki - gdzie wcześniej znajdowały się gniazda nasionek nakładamy po trochę konfitury porzeczkowej. Do naczynia żaroodpornego dajemy pokropione sokiem gruszki. W rondelku na niedużym ogniu rozpuszczamy dwie łyżki masła. Do roztopionego masła dodajemy dwie łyżki cukru. Całość rozpuszczamy dokładnie na ogniu i bardzo starannie mieszamy. Uważamy, żeby sos nie przypalił się. Zrobionym sosem polewamy gruszki nadziewane konfiturą porzeczkową. Deser gruszkowy pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20 minut.