jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Deser z ryżową serpentynką

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Dzisiaj Konik serwuje .....to co mu najbardziej smakuje!

Deser z ryżową serpentynką

Składniki:

Deser z ryżową serpentynką

 

  • 150 g czekolady (mlecznej lub deserowej)
  • kilka łyżek orzechów laskowych lub włoskich siekanych (lub mielonych)
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki (30%)
  • 2 duże mandarynki
  • szczypta chili
  • orzechy do dekoracji
  • garść wstążek ryzowych TaoTao
  • frytura

Sposób przygotowania:

Deser z ryżową serpentynką
Mandarynki obierz i przygotuj filety (tzn. cząstki obierz z błon). zostaw 4 czastki do dekoracji, pozostałe ułóż w kieliszkach na dnie w rozetkę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę , orzechy i szczyptę chili (choć niekoniecznie). Wymieszaj krem, po lekkim przestudzeniu wlej go na mandarynki. Wrzuć wstążki ryżowe na gorącą fryturę. Po wyjęciu odsącz go z tłuszczu na papierowym ręczniku. Udekoruj deser pokrojoną cząstką mandarynki, orzeszkiem i serpentynkami wstążeczek ryżowych .

Tagi:

czekolada