mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Dip ogórkowo-czosnkkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny, orzeźwiający, czosnkowy dip z zielonych ogórków, koperku i jogurtu naturalnego

Dip ogórkowo-czosnkkowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dip ogórkowo-czosnkkowy

 

  • 1 ogórek zielony
  • 330 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżeczka przyprawy tzatziki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Dip ogórkowo-czosnkkowy
Ogórka myję, obieram i ścieram na tarce na dużych oczkach, solę i odstawiam na sitku na ok. 15-20 minut.
Po tym czasie odsączam ogórka z soku, dodaję zmiażdżone ząbki czosnku, jogurt naturalny, drobno posiekany koperek, przyprawę tzatziki oraz pieprz. Mieszam dokładnie wszystkie składniki.
Wstawiam na pół godziny do lodówki do schłodzenia.
Dip ogórkowo-czosnkkowy
Ogórka obranego ścieram na tarce na dużych oczkach
Dip ogórkowo-czosnkkowy
Do odsączonego z soku ogórka dodaję jogurt, zmiażdżony czosnek i przyprawy