migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1158]

Domowe cebularze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cebularze to przysmak z kuchni lubelskiej. Robiłam je po raz pierwszy. Nie wiem czy smakują jak te oryginalne bo nigdy nie jadłam ale te moje bardzo mi zasmakowały. Ciasto na zewnątrz jest chrupiące a w środku puszyste i mięciutkie.

Domowe cebularze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe cebularze

ciasto

farsz

  • 600 g cebuli
  • 1 czubata łyżka maku, u mnie mak mielony Back Mit
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

 

  • oraz
  • 1 małe jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Domowe cebularze
Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut aby drożdże zaczęły rosnąć.

W misce wymieszać pozostałą mąkę z solą. Dodać roztrzepane jajko, olej oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, ja ciasto wyrobiłam za pomocą robota. Ciasto wyrabiać ok 5 minut aż będzie odchodziło od ścianek misy.

Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinkę.

Cebulę obrać i pokroić w pół plastry. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Smażyć często mieszając aby cebula zmiękła ale żeby nie zbrązowiała. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać łyżkę maku i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części. Każdą część uformować w kulkę i rozwałkować na placek. Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem i posmarować roztrzepanym jajkiem. Na środku każdego placka ułożyć farsz cebulowy. Odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.

Następnie blaszkę wstawić do piekarnika rozgrzanego na 180 C i piec aż cebularze lekko się zarumienią, ok 20 minut, funkcja góra-dół.
Domowe cebularze
Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut aby drożdże zaczęły rosnąć.
Domowe cebularze
W misce wymieszać pozostałą mąkę z solą. Dodać roztrzepane jajko, olej oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, ja ciasto wyrobiłam za pomocą robota. Ciasto wyrabiać ok 5 minut aż będzie odchodziło od ścianek misy. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinkę.
Domowe cebularze
Cebulę obrać i pokroić w pół plastry. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Smażyć często mieszając aby cebula zmiękła ale żeby nie zbrązowiała. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać łyżkę maku i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Domowe cebularze
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części. Każdą część uformować w kulkę i rozwałkować na placek. Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem i posmarować roztrzepanym jajkiem. Na środku każdego placka ułożyć farsz cebulowy. Odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.