Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Domowy baleron

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Doskonała wędlina dojrzewająca. Wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wynagradza czekanie. Polecam, bo warto ją wykonać.

Domowy  baleron Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowy baleron

 

  • 1kg cienkiej, przerastanej karkówki
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu kolorowego
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Domowy baleron
Karkówkę (cienki a długi przerastany kawałek) umyłam i dokładnie osuszyłam ręcznikiem papierowym. Cukier wsypałam na talerz i obtoczyłam w nim mięso. Włożyłam do odpowiedniego pojemnika i odstawiłam na 2 dni do lodówki. W międzyczasie pilnowałam, aby odlewać wydzielający się sok.

Trzeciego dnia powtórzyłam czynności i obtoczyłam mięso w soli. Teraz leżało w lodówce 3 dni. Po tym czasie czosnek przecisnęłam, dodałam do niego majeranek, paprykę i grubo zmielony pieprz kolorowy. wymieszałam i natarłam baleron. Włożyłam go do podwójnej podkolanówki, zawiązałam i powiesiłam w przewiewnym miejscu na 5 dni.

Następnie wyjęłam baleron z podkolanówek, owinęłam w ściereczkę i włożyłam do lodówki.
Domowy  baleron
Dojrzewająca karkówka czyli baleron domowy