Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Baleron pieczony z domowej wędzarni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zapachniało domowymi wyrobami, kilka dni peklowania, kilka godzin wędzenia, kilkadziesiąt minut w piekarniku i jest pysznie

Baleron pieczony z domowej wędzarni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Baleron pieczony z domowej wędzarni

 

  • 1 kg ładnego karczku

 

Sposób przygotowania:

Baleron pieczony z domowej wędzarni
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól polekową, liść laurowy ziele angielskie i pokrojone w ćwiartki ząbki czosnku. Mięso myjemy a następnie wkładamy do siatki na mięso i wkładamy do garnka z zalewą. Peklujemy przez 4-5 dni w temperaturze od 2 do 6 stopni. Po tym czasie wyciągamy mięso i pozwalamy mu odcieknąć przed wędzeniem. Wędzimy na drzewie owocowym - zajęło to nam około 6-7h. Następnie przekładamy baleron do naczynia do zapiekania i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni wraz z naczyniem z wodą na około godzinę.
Baleron pieczony z domowej wędzarni
Etap 1 zapeklowane wyroby trafiły do wędzarnika na około 7-8 godzin
Baleron pieczony z domowej wędzarni
Etap 2 uwędzony baleron trafia do naczynia do zapiekania
Baleron pieczony z domowej wędzarni
Etap 3 wkłądamy do piekarnika wraz z wodą na około godzinę w 80 stopniach
Baleron pieczony z domowej wędzarni
Etap 4 Gotowy do konsumpcji domowy baleron