hgg

hgg

Złoty Ekspert
[Przepisów: 680]

Dorsz pieczony w folii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 14789

Rybę sprawić, pozbawić skóry i dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą.

Dorsz pieczony w folii

Składniki:

Dorsz pieczony w folii

  • 60 dag dorsza
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka szałwi z bazylią
  • sól cebulowa
  • sól selerowa
  • łyżka oleju lub oliwy
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Dorsz pieczony w folii

Rybę sprawić, pozbawić skóry i dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Zioła zmieszać z solą cebulową i selerową, połączyć z czosnkiem. Tak przygotowaną mieszanką dokładnie natrzeć rybę (również wewnątrz jamy brzusznej). Następnie skropić oliwą, szczelnie owinąć folią aluminiową, ułożyć w brytfannie i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.