Drożdżowe chrusty

Ciastka « poprzedni | następny »
zewa - Przepis na: Drożdżowe chrusty offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1785
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Drożdżowe chrusty
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Chrusty są smaczne i szybkie w wykonaniu. Na pewno zasmakują łasuchom.


trudność: łatwe
czas:

Drożdżowe chrusty - SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 szkl oleju
  • 10 dag drożdży
  • 1 szkl mleka
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Drożdżowe chrusty - PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozrabiamy cukrem i mlekiem, dodajemy jajka, olej i mąkę.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie lekko wyrabiamy i przygotowujemy się do robienia chrustów. Od całości odrywamy kawałki ciasta, rozwałkujemy na grubość ok 3-4mm, następnie kroimy na paski, potem przecinamy w poprzek i nacinamy środki. Przez nacięcie wywijamy ciasto. Tak przygotowane ciastka smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osączmy nadmiar tłuszczu na ręczniki papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Drożdżowe chrusty  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciastka
Spękane ciasteczka czekoladowe Drożdżowe bułeczki z mascarpone Szybkie ciasteczka z bananami
Ciasteczka owsiane Tartaletki z kajmakiem i jabłkami Babeczki z kremem mojito
Biszkoptowe ciastka z owocami tropikalnymi Ptysie z malinami Ciasteczka z czekoladą
Muffinki z gruszkami Fornetti z nadzieniem Rafaello słodkie kuleczki z kaszy manny

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane