iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Drożdżowe koperty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Koperty z kruszonką i marmoladką

Drożdżowe  koperty

Składniki:

Drożdżowe koperty

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe koperty
Robimy rozczyn letnie mleko mieszamy z drożdżami i cukrem. Mieszamy i posypujemy mąką . Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy resztę przesianej mąki dajemy odrobinę soli. Jogurt mieszamy z olejem i wlewamy do maki dodajemy jajka i wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem mieszamy i urabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy ciasto kroimy w kwadraty. Na środek kwadratu kładziemy łyżeczkę marmolady i końce kwadratu wkładamy do środka. Robimy kruszonkę mieszamy masło z mąką i tartymi orzechami i cukrem do smaku. Robimy ręką grudki , tworząc kruszonkę. Kruszonkę nakładamy na drożdżówki i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach ok 25 min.

Tagi:

jajko tarta jajka