misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Drożdżowe rogale z budyniem i pomarańczową nutą

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pyszne, lekkie, aromatyczne i bardzo delikatne rogale. Doskonałe na poranne śniadanie oraz drugie śniadanie do szkoły, czy też przedszkola.

Drożdżowe rogale z budyniem i pomarańczową nutą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe rogale z budyniem i pomarańczową nutą

 

  • 340 g mąki pszennej
  • 105 ml letniego mleka
  • 40 g masła
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego oraz
  • 3/4 ilości mleka podanego na opakowaniu budyniu do jego przygotowania
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu rogali

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogale z budyniem i pomarańczową nutą
Masło rozpuszczamy i studzimy.

Budyń przygotowujemy z mniejszej ilości mleka wg opisu na opakowaniu, przykrywamy folią lub woreczkiem ii odstawiamy do ostudzenia.

Drożdże rozcieramy z cukrem trzcinowym, łyżką letniego mleka oraz dwoma łyżkami mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę oraz sól przesiewamy do wysokiej miski. Wbijamy do niej jajko, dodajemy skórkę z pomarańczy, rozpuszczone maso oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat Rozwałkowujemy na kształt koła i tniemy na 8 trójkątów.

Na każdy krótszy bok nakładamy ostudzony budyń i zwijamy rogale.

Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte rogale wstawiamy do nagrzanego do 200 st piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.
Drożdżowe rogale z budyniem i pomarańczową nutą
Do przesianej mąki dodajemy jajko startą skórkę z pomarańczy, rozpuszczone masło oraz wyrośnięty zaczyn
Drożdżowe rogale z budyniem i pomarańczową nutą
Zarabiamy jednolite i bardzo elastyczne ciasto
Drożdżowe rogale z budyniem i pomarańczową nutą
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła tniemy na osiem trójkątów nakładamy na każdy z nich budyń i zwijamy rogale
Drożdżowe rogale z budyniem i pomarańczową nutą
Rogale pieczemy w temp 200 st przez około 20-25 minut

Tagi:

rogale