SUPERPRZEPIS

Drożdżowe rogaliki z kremem truskawkowym

  • 15
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Drożdżowe rogaliki z kremem truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Rogaliki są świetne nie tylko na śniadanie i na kolację. Jako przekąska równie dobrze się sprawdzają. Lubią je i duzi i mali.

Składniki:

Drożdżowe rogaliki z kremem truskawkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogaliki z kremem truskawkowym
Drożdże rozdrabniamy do miseczki. Dodajemy letnią wodę oraz łyżkę cukru i dokładnie rozcieramy.



Mleko wlewamy do rondelka stawiamy na gazie i doprowadzamy je do wrzenia. Gdy się zagotuje wyłączamy gaz i dodajemy do niego masło, pozostały cukier oraz sól. Całość mieszamy, aż składniki się połączą i odstawiamy, by całość ostygła.



Mąkę przesiewamy do dużej miski. Przestudzone mleko z dodatkami mieszamy z drożdżami i roztrzepanymi jajkami po czym dodajemy do miski z przesianą mąką. Z całości zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Następnie delikatnie posypujemy jego wierzch mąką, przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia.



Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła o grubości około 5 mm. Każdy krążek tniemy na 6 trójkątów. Na krótszy bok nakładamy krem truskawkowy i zwijamy na kształt rogala.



Tak przygotowane rogale układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Przed włożeniem rogali do piekarnika smarujemy je rozmąconym jajkiem.



Rogale pieczemy w temp. 180 st przez około 20 - 25 minut.


Drożdżowe rogaliki z kremem truskawkowym
Ze składników zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto
Drożdżowe rogaliki z kremem truskawkowym
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia i podwojenia objętości
Drożdżowe rogaliki z kremem truskawkowym
Ciasto wałkujemy na kształt koła tniemy na trójkąty na każdy nakładamy nadzienie i zwijamy rogale
Drożdżowe rogaliki z kremem truskawkowym
Rogale po ponownym wyrośnięciu smarujemy rozmąconym jejkiem