Sposób przygotowania:
Drożdżowe rogaliki z kremem truskawkowym
Drożdże rozdrabniamy do miseczki. Dodajemy letnią wodę oraz łyżkę cukru i dokładnie rozcieramy.
Mleko wlewamy do rondelka stawiamy na gazie i doprowadzamy je do wrzenia. Gdy się zagotuje wyłączamy gaz i dodajemy do niego masło, pozostały cukier oraz sól. Całość mieszamy, aż składniki się połączą i odstawiamy, by całość ostygła.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Przestudzone mleko z dodatkami mieszamy z drożdżami i roztrzepanymi jajkami po czym dodajemy do miski z przesianą mąką. Z całości zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Następnie delikatnie posypujemy jego wierzch mąką, przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła o grubości około 5 mm. Każdy krążek tniemy na 6 trójkątów. Na krótszy bok nakładamy krem truskawkowy i zwijamy na kształt rogala.
Tak przygotowane rogale układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Przed włożeniem rogali do piekarnika smarujemy je rozmąconym jajkiem.
Rogale pieczemy w temp. 180 st przez około 20 - 25 minut.
Mleko wlewamy do rondelka stawiamy na gazie i doprowadzamy je do wrzenia. Gdy się zagotuje wyłączamy gaz i dodajemy do niego masło, pozostały cukier oraz sól. Całość mieszamy, aż składniki się połączą i odstawiamy, by całość ostygła.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Przestudzone mleko z dodatkami mieszamy z drożdżami i roztrzepanymi jajkami po czym dodajemy do miski z przesianą mąką. Z całości zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Następnie delikatnie posypujemy jego wierzch mąką, przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła o grubości około 5 mm. Każdy krążek tniemy na 6 trójkątów. Na krótszy bok nakładamy krem truskawkowy i zwijamy na kształt rogala.
Tak przygotowane rogale układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Przed włożeniem rogali do piekarnika smarujemy je rozmąconym jajkiem.
Rogale pieczemy w temp. 180 st przez około 20 - 25 minut.
zbysiowa
misia5
Niestety już nie ma, ani jednego. Rozeszły się jak przysłowiowe świeże bułeczki. Przy czym już jest zamówienie na kolejną partię:) Tak więc jak zrobię to zapraszam:)
zbysiowa
Oj to dobrze, bo ślinka leci:))
misia5
:)
Netka
misia5
Dziękuję:) Ja kupiłam to masło w Kauflandzie.
Netka
Ok, dzięki za info:) Sprawdziłam w internecie, i szczerze mówiąc nie znalazłam, rozejrzę się tutaj u nas w polskich sklepach, może znajdę:)
misia5
Znalazłam na internecie zdjęcie tego kremu. Wyślę Wam linki na PW.
zbysiowa
misia5 napisał(a):
zbysiowa
Możesz wrzucić fotkę tego masła Monia? Nie mogę go znaleźć a Zuzia by zjadła;)
misia5
Mogę Ci wytłumaczyć gdzie go w sklepie znaleźć:) Zdjęcie to tylko zakrętki, bo na słoiczku naklejki już brak, bo była krówka, która podobała się Martusi i jej ją dałam:)
monikaT83
misia5
Link Ci wysłałam. Skoro już wiesz to proponuję zostać przy imieniu:)
monikaT83
misia5
:)