Sposób przygotowania:
Rogale śniadaniowe
Drożdże,cukier i kilka łyżek wody mieszamy ze sobą i odstawiamy na około 10 min. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej rozrobione drożdże,resztę wody,oliwę i sól,zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i puszyste.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na opruszoną stolnicę,dzielimy je na 2 części,każdą rozwałkowujemy na okrągły placek grugości 1,5-2 cm,dzielimy na 6 trójkątów i zwijamy począwszy do szerszego boku ( formujemy rogale). Przygotowane rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 min do podrośnięcia. Po tym czasie rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20-25 min.