pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Rogale śniadaniowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Drożdżowe rogaliki przypominające mi rogle które często kupowała nam mama gdy byliśmy dziećmi.Idealnie nadające się na wspólne śniadania z rodziną.

Rogale śniadaniowe

Składniki:

Rogale śniadaniowe

 

  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 dkg drożdżyświeżych
  • 2 i 1/3 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • 3/4 łyżeczki soli

 

  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

Rogale śniadaniowe
Drożdże,cukier i kilka łyżek wody mieszamy ze sobą i odstawiamy na około 10 min. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej rozrobione drożdże,resztę wody,oliwę i sól,zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i puszyste.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na opruszoną stolnicę,dzielimy je na 2 części,każdą rozwałkowujemy na okrągły placek grugości 1,5-2 cm,dzielimy na 6 trójkątów i zwijamy począwszy do szerszego boku ( formujemy rogale). Przygotowane rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 min do podrośnięcia. Po tym czasie rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20-25 min.