astra

astra

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Drożdżowe warkoczyki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciepła drożdżówka na drugie śniadanie lub podwieczorek

Drożdżowe warkoczyki

Składniki:

Drożdżowe warkoczyki

 

  • 2 szkl. mąki,
  • 1/2 szkl. mleka, (ma być ciepłe)
  • 2 dag drożdży,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 jajko,
  • 2 płaskie łyżki cukru,
  • szczypta soli.
  • Na posmarowanie :
  • 20 dag tłustego serka,
  • żółtko,
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Drożdżowe warkoczyki
Drożdże rozetrzć z łyżką cukru, dodać 2-3 łyżki mleka, łyżeczkę mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesieć, dodać jajko, cukier, olej, sól i wyrośnięte drożdże, wymieszać. Następnie wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od rąk. (jeśli trzeba to podsypać mąki) Wyrobione ciasto posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ok.50 min, aż podwoi swą objętość). W tym czasie przygotować masę serową : ser rozetrzeć z żółtkiem i cukrem. Jeśli bedzie za suchy to dodać kapkę mleka lub śmietany. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować na prostokąt i podzielić na 3-4 mniejsze części. Każdy z mniejszych prostokątów posmarować cienko masą serową. Następnie platy składamy na pół i tniemy na 3 części (nie do końca) Zaplatamy warkoczyk. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na ok 15 min. żeby jeszcze podrosły. Można posmarować roztrezpanym z łyżką wody żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy do zrumienienia (ok. 20 - 30 min) Zamiast masy serowej można ciasto posmarować marmoladą lub posypać bakaliami :) Smacznego !!!!

Tagi:

jajko jajka