nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Duszone kawałki schabowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne wykorzystanie, przygotowanie schabu, dobra propozycja na obiad, niezbyt kaloryczne danie, które jest jednocześnie dość sycące.

Duszone kawałki schabowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duszone kawałki schabowe

 

Sposób przygotowania:

Duszone kawałki schabowe
Schab rozbić tłuczkiem i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa natrzeć z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką mieloną papryką oraz majerankiem. Doprawione mięso obsypać pszenną mąką. Na patelni z dobrze rozgrzanym olejem podsmażyć doprawione i oprószone mąką mięso z każdej strony. Obsmażone schabowe kawałki przełożyć do garnka i dodać do nich rozkruszoną kostkę rosołową i liście laurowe. Mięso z dodatkiem kostki rosołowej i liści laurowych zalać zimną wodą w takiej ilości, by woda wystawała jedynie nieco odrobinę ponad mięso. Nastawić mięso zalane wodą na gotowanie i dusić je pod lekko uchyloną przykrywką na małym ogniu przez około godzinę, aż mięso stanie się miękkie i aromatyczne, a z wody utworzy się zawiesisty sosik.
Duszone kawałki schabowe
Rozbity tłłuczkiem schab pokrojony na mniejsze kawałki i natarty przyprawami.
Duszone kawałki schabowe
Schabowe kawałki oprószone mąką pszenną z obu stron.
Duszone kawałki schabowe
Kawałki schabu w mące i przyprawach obsmażane na patelni na oleju.
Duszone kawałki schabowe
Obsmażone kawałki schabu przełożone do garnka z dodatkiem kostki rosołowej,liści laurowych i wody.

Tagi:

beza schab bezy