superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Dwukolorowe babeczki piaskowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealne do Wielkanocnego koszyczka ze święconką, lub po prostu mini wersja dużej babki piaskowej. Polecam.

Dwukolorowe babeczki piaskowe

Składniki:

Dwukolorowe babeczki piaskowe

 

Sposób przygotowania:

Dwukolorowe babeczki piaskowe
Masło rozpuszczamy w rondelku ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski miksera wbijamy jajka ( wyjęte wcześniej z lodówki ) i ubijamy je na wysokich obrotach dodając po 1 łyżce cukru.

Kiedy uzyskamy puszystą masę dodajemy po 1 łyżce mąki pszennej, krupczatki i proszku do pieczenia ( przesiane przez sitko ) i mieszamy już na najniższych obrotach.

Na koniec małą strużką wlewamy wystudzone masło. Gotową masę do ciasta dzielimy na 2 równe części. Do pierwszej części dodajemy domowy cukier waniliowy a do drugiej jasne kakao. Obie masy dokładnie mieszamy.

Do wysmarowanej formy do babki dodajemy na przemian raz masę jasną raz ciemniejszą aż do wyczerpania ciasta.

Piekarnik nagrzewamy do 170 C i pieczemy ciasto około 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest dobrze wypieczone w środku.

W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.

Gotową babkę wykładamy na kratkę do wystudzenia.

Na wystudzone ciasto dajemy lukier i posypkę cukrową.

Tagi:

babeczki