czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Bananowiec na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny biszkopt i bananowo-jogurtowy krem z dodatkiem bakalii to kuszące połączenie, idealne do kawy :)

Bananowiec na biszkopcie

Składniki:

Bananowiec na biszkopcie

biszkopt:

krem:

dodatkowo:

  • do nasączenia:
  • 1/2 szklanki mocnej herbaty
  • 1 kieliszek wódki

 

  • do dekoracji:
  • 4 kostki czekolady deserowej

Sposób przygotowania:

Bananowiec na biszkopcie

ETAP 1:

Bananowiec na biszkopcie
Biszkopta piec do suchego patyczka i wystudzić.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, połączyć z żółtkami i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przelać do formy o średnicy 21 cm i piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

ETAP 2:

Bananowiec na biszkopcie
Krążki biszkopta nasączyć herbatą z dodatkiem wódki.

Po wystudzeniu biszkopta przekroić na 2 krążki. Biszkopta nasączyć.

ETAP 3:

Bananowiec na biszkopcie
Nasączone krążki biszkopta przekładamy kremem

Żelatynę wsypać do szklanki i zalać mlekiem, kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia.

Banany obrać, pokroić i zmiksować za pomocą blendera z dodatkiem soku z cytryny.

Zmiksować z jogurtem, advocatem i wystudzoną żelatyną. Wymieszać z posiekanymi bakaliami.

Wstawić do lodówki, żeby zaczęła tężeć.

Biszkopta przełożyć masą.

ETAP 4:

Bananowiec na biszkopcie
Wierch ciasta posypać startą czekoladą :)

Resztę masy rozsmarować na wierzchu ciasta. Odstawić do lodówki do stężenia.
Smacznego :)