Sposób przygotowania:
Bananowiec na biszkopcieETAP 1:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, połączyć z żółtkami i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelać do formy o średnicy 21 cm i piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
ETAP 2:
Po wystudzeniu biszkopta przekroić na 2 krążki. Biszkopta nasączyć.
ETAP 3:
Żelatynę wsypać do szklanki i zalać mlekiem, kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia.
Banany obrać, pokroić i zmiksować za pomocą blendera z dodatkiem soku z cytryny.
Zmiksować z jogurtem, advocatem i wystudzoną żelatyną. Wymieszać z posiekanymi bakaliami.
Wstawić do lodówki, żeby zaczęła tężeć.
Biszkopta przełożyć masą.
ETAP 4:
Resztę masy rozsmarować na wierzchu ciasta. Odstawić do lodówki do stężenia.
Smacznego :)