Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Dwukolorowy biszkopt z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Biszkopt z borówkami jest smaczny i bardzo łatwy do zrobienia.

Dwukolorowy biszkopt z borówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dwukolorowy biszkopt z borówkami

 

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • sól
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szkl borówki amerykańskiej
  • 1 galaretka niebieska

Sposób przygotowania:

Dwukolorowy biszkopt z borówkami
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Pod koniec wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. 2/3 ciasta wyłożyć do przygotowanej tortownicy, do reszty ciasta delikatnie wmieszać przesiane kakao. Ciemne ciasto włożyć do worka cukierniczego i wycisnąć na ciasto białe. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 10-15 minut. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, dodając o 1/2 szkl mniej wody, odłożyć do ostudzenia. Na zimne ciasto wyłożyć umyte, osuszone borówki i zalać krzepnącą galaretką. Odłożyć do lodówki do stężenia.
Dwukolorowy biszkopt z borówkami
Białka z cukrem i odrobiną soli ubić na sztywną pianę
Dwukolorowy biszkopt z borówkami
Do masy jajecznej wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia makę
Dwukolorowy biszkopt z borówkami
Ciasto wylać do przygotowanej tortownicy
Dwukolorowy biszkopt z borówkami
Na zimne ciasto wyłożyć borówki i zalać tężejącą galaretką