jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Dżem jabłkowo-figowy.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jabłuszka zmieniają smak i aromat dzięki dodanym do dżemu figom.

Dżem jabłkowo-figowy.

Składniki:

Dżem jabłkowo-figowy.

 

  • 1 kg jabłek
  • 5 świeżych fig
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego

 

Sposób przygotowania:

Dżem jabłkowo-figowy.
Obieramy jabłka, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy je drobno.
Wrzucamy do garnka, nalewamy kilka łyżek wody i rozparowujemy jabłka pod pokrywką.
Obieramy figi, kroimy je drobno, dodajemy do jabłek razem z cukrem.

Trzymamy na małym ogniu bez pokrywki ciągle mieszając do chwili, aż sok odparuje.
Dżem przekładamy do słoiczków i wstawiamy w chłodne miejsce.
Jeśli chcemy dżem przechowywać dłużej musimy go pasteryzować.
Przed użyciem możesz dodać cynamonu.