alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Dżem truskawkowo rabarbarowy z wanilią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Takiego połączenia nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Co roku robię co najmniej dwie porcje. Dżem ma słodko - kwaśny smak.

Dżem truskawkowo rabarbarowy z wanilią

Składniki:

Dżem truskawkowo rabarbarowy z wanilią

 

  • 800 g truskawek
  • 200 g rabarbaru (czerwony)
  • 1 cukier żelujący 2:1
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Dżem truskawkowo rabarbarowy z wanilią
Truskawki umyć, odsączyć i usunąć szypułki. Przełożyć do garnka i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać pokrojony w cienkie plasterki rabarbar, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i wymieszać.

Wsypać cukier żelujący, ponownie wymieszać. Mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty.

Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany.

Gorący dżem rozlać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Po 2 godzina odwrócić, pozostawić do ostudzenia.

Zimne słoiki wynieść w chłodne miejsce.

Jeśli nie chcemy mieć w dżemie kawałków owoców, po zdjęciu z ognia zmiksować blenderem.