grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 233]

Farfalle alla carbonara z groszkiem i cukinią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Farfalle alla carbonara w wersje wegetariańskiej, z groszkiem, cukinią i kremowym sosie jajeczno-śmietanowym.

Farfalle alla carbonara z groszkiem i cukinią

Składniki:

Farfalle alla carbonara z groszkiem i cukinią

 

Sposób przygotowania:

Farfalle alla carbonara z groszkiem i cukinią

Przygotowanie warzyw

Farfalle alla carbonara z groszkiem i cukinią
Surowy groszek możemy zastąpić groszkiem mrożonym.

Umytą i osuszoną cukinię kroimy w kosteczkę ok. 1 cm.

Na rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oliwy podsmażamy groszek i cukinię.

Podsmażone warzywa powinny być lekko twardawe.

Przygotowanie masy jajecznej

Farfalle alla carbonara z groszkiem i cukinią
Ser grana padano możemy zastąpić serem typu parmezan lub pecorino.

W misce ubijamy jaja ze śmietaną. Dodajemy potarkowany ser, doprawiamy solą i pieprzem.

Masą jajeczną mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przygotowanie makaronu

Farfalle alla carbonara z groszkiem i cukinią
Przed podaniem makaron dekorujemy potarkowanym serem grana padano i mielonym czarnym pieprzem.

Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z warzywami. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy masę jajeczną.

Makaron delikatnie mieszamy, aż do uzyskanie kremowej konsystencji.

Tagi:

danie makaron