gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Farfalle z sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Makaron farfalle z sosem pomidorowym i dodatkami podaję na obiad jako danie główne. Polecam - jest pyszne.

Farfalle z sosem pomidorowym

Składniki:

Farfalle z sosem pomidorowym

 

  • 1 opakowanie makaronu farfalle
  • 3 małe cebule
  • 1 mniejsza cukinia
  • 3 łyżki oliwy
  • 500 gram pieczarek
  • 5 kabanosów
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Farfalle z sosem pomidorowym

ETAP 1:

Farfalle z sosem pomidorowym ...
Ugotowany makaron, przelewamy zimną wodą i odcedzamy.

Makaron farfalle gotujemy według przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odcedzamy.

ETAP 2:

Farfalle z sosem pomidorowym ...
Obrane i pokrojone w plasterki pieczarki gotujemy do miękkości.

Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy.

ETAP 3:

Farfalle z sosem pomidorowym ...
Obraną cebulę drobno siekamy i przekładamy do głębszej patelni.

cebulę obieramy i drobno siekamy.

ETAP 4:

Farfalle z sosem pomidorowym ...
Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię.

Cukinię myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i razem podsmażamy do momentu, aż warzywa zaczną robić się miękkie.

ETAP 5:

Farfalle z sosem pomidorowym ...
Do warzyw dodajemy ugotowane pieczarki, mieszamy.

Dodajemy ugotowane pieczarki, mieszamy.

ETAP 6:

Farfalle z sosem pomidorowym ...
Do warzyw i pieczarek dodajemy pokrojone na plasterki kabanosy.

Następnie dodajemy pokrojone w plasterki kabanosy. Podsmażamy mieszając ok. 10-15 minut.

ETAP 7:

Farfalle z sosem pomidorowym ...
Do sosu dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy i przyprawy.

Na koniec dodajemy, ketchup, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez chwilę. Porcję makaronu wykładamy na talerz i polewamy sosem.


Tagi:

pomidory