Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1050]

Fasolka na szybko z cebulą i parówką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Czasami nie mamy czasu żeby przygotować pracochłonny obiad, to danie jest dość szybkie w wykonaniu. Tanie i syte. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Fasolka na szybko z cebulą i parówką

Składniki:

Fasolka na szybko z cebulą i parówką

Składniki:

  • 2 cebule
  • 1 puszka białej fasoli ( drobnej )
  • około 35 dag cienkich parówek ( ja użyłam drobiowych )
  • 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie według uznania
  • przyprawa do dań z fasoli według uznania
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Fasolka na szybko z cebulą i parówką
1. Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy chwilę aż cebula zacznie się lekko rumienić, następnie wsypujemy mąkę pszenną i chwilę przesmażamy, do lekkiego zrumienienia, wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości cebuli.

2. Parówki kroimy w plasterki. Fasolkę osączamy z zalewy. Następnie przekładamy do cebuli razem z koncentratem pomidorowych i gotujemy jeszcze kilka minut.

3. Na koniec przyprawiamy do smaku solą,pieprze, pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi i przyprawą do dań z fasoli. Zagotowujemy i podajemy.

Rady: Jeżeli danie wyjdzie na zbyt gęste możemy dolać gorącego bulionu lub gorącej wody.

Tagi:

cebula fasolka