aneczka84

aneczka84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Faszerowane jajeczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niedzielne śniadanko.. w przygotowaniu do Świąt Wielkanocnych.

Faszerowane jajeczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane jajeczka

 

  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół pętka kiełbasy śląskiej
  • 2 plasterki szynki wiejskiej
  • parę gałązek szczypiorku
  • mały ogórek
  • oregano
  • pieprz ziołowy
  • słodka papryka
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane jajeczka
Jajka wstawiamy, aby sie zagotowały na twardo. W międzyczasie obieramy ogórka i kroimy go w drobną kostkę. Myjemy szczypiorek i również go kroimy drobno w kostkę. Kiełbaskę śląską oraz szynkę wiejską też drobno w kostkę siekamy. Wszystkie składniki dajemy do miski i dodajemy majonez i jogurt naturalny. Gdy jajka ugotują się na twardo to ostrożnie nożem kroimy wzdłuż na pół. wybieramy białko i żółtko i dodajemy do miski z produktami. A skorupki odkładamy na talerz. Dodajemy do produktów przyprawy. I tak - kolejno - pieprz ziołowy, oregano, sól i słodką paprykę. Oczywiście przyprawy według uznania. Wszystko razem mieszamy. Gotowy farsz dajemy delikatnie do skorupek. Gotowe faszerowane jajeczka można zjeść na śniadanko lub też jest bardzo fajną przekąską na imprezy domowe. SMACZNEGO !!
Faszerowane jajeczka
Ogórek oraz szczypiorek kroimy drobno w kosteczkę.
Faszerowane jajeczka
Kiełbaskę śląską oraz szynkę wiejską kroimy drobno w kostkę.
Faszerowane jajeczka
Jajeczka dotujemy na dużuym ogniu, aby zagotowały się na twardo.
Faszerowane jajeczka
Wszystkie składniki dajemy do miski i przyprawiamy oraz mieszamy.