Aannkaa82

Aannkaa82

Kucharz
[Przepisów: 5]

Faworki znane również jako chrust

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne faworki nie tylko na tłusty czwartek. Robi sie je dosyć szybko, nie licząc czasu oczekiwania. Ciasto wałkuje sie cieżko, ale warto.

Faworki znane również jako chrust Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faworki znane również jako chrust

 

  • 4 szklanek mąki pszennej
  • 8 szt żółtka,
  • 8 łyżek smietana 18%,
  • 1 szklanka cukier puder,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 50 ml alkohol,
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Faworki znane również jako chrust
1. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić żółtka, dodać 4 łyżki cukru pudru (reszta cukru zostaje do posypania), śmietanę, proszek do pieczenia i alkohol (wódka lub spirytus). 2.Z podanych składników zagnieść ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę. 3. Po godzinie ciasto podzielić na części. Wałkować cienko. (jeśli ciasto rozwałkujemy cieniutko chrust będzie chrupiący, jeśli grubiej będzie miękki - ale też bardzo smaczny). Kroić w paski, następnie w romby. w środku każdego zrobić nacięcie. Formować faworki. 4.Smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Ja smażę na smalcu. Na taką porcję ciasta idzie mi około 6 kostek. Wyjmować na papierowy ręcznik. 5.Podawać posypany cukrem pudrem. Białka, które nie są wykorzystane do ciasta można wykorzystać do zrobienia mlecznej pianki lub bezów.
Faworki znane również jako chrust
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić żółtka, dodać 4 łyżki cukru pudru (reszta cukru zostaje do posypania), śmietanę, proszek do pieczenia i alkohol (wódka lub spirytus).
Faworki znane również jako chrust
Z podanych składników zagnieść ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę.
Faworki znane również jako chrust
Po godzinie ciasto podzielić na części. Wałkować cienko. (jeśli ciasto rozwałkujemy cieniutko chrust będzie chrupiący, jeśli grubiej będzie miękki - ale też bardzo smaczny). Kroić w paski, następnie w romby. w środku każdego zrobić nacięcie. Formować faworki.
Faworki znane również jako chrust
Smażyc na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Ja smażę na smalcu. Na taką porcję ciasta idzie mi około 6 kostek. Wyjmować na papierowy recznik.

Tagi:

faworki chrust