SUPERPRZEPIS

Filet w cieście pokrzywowym

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Filet w cieście pokrzywowym Więcej zdjęć (4)

Wiele osób uważa, że pokrzywy to bezużyteczne chwasty. W rzeczywistości są zdrowe i bardzo smaczne! Aby się o tym przekonać polecam wykonać coś z ich udziałem. Dziś polecam filet w cieście pokrzywowym.

Składniki:

Filet w cieście pokrzywowym

SKŁADNIKI

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka (duży),
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • przyprawa do kurczaka do smaku,
  • 1/3 łyżeczki oregano,
  • litrowa miska liści pokrzyw (po pokrojeniu około 1 szklanka),
  • olej do smażenia,
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze,
  • rukola, pomidorki koktajlowe do dekoracji,

Sposób przygotowania:

Filet w cieście pokrzywowym

ETAP 1

Filet w cieście pokrzywowym
Do pokrojonego mięsa dodajemy przyprawy

Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane kroimy w dość grubą kostkę i przekładamy do miski. Mięso oprószamy przyprawami do smaku.

ETAP 2

Filet w cieście pokrzywowym
Do filetu dodajemy pozostałe składniki

Następnie dodajemy mąkę, majonez oraz jajko. Całość mieszamy za pomocą łyżki.

ETAP 3

Filet w cieście pokrzywowym
Pokrzywę drobno siekamy

Liście pokrzywy (umyte i osuszone) siekamy na mniejsze części, ale nie za drobno! Najlepiej robić to ostrym, długim nożem, by się nie oparzyć:).

ETAP 4

Filet w cieście pokrzywowym
Pokrojona pokrzywę mieszamy z filetem

Przygotowaną pokrzywę dodajemy do mięsa.
Całość ponownie mieszany, ewentualnie doprawiamy do smaku.

ETAP 5

Filet w cieście pokrzywowym
Porcje ciasta kolejno smażymy do zrumienienia

Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki wykładamy porcje przygotowanej masy. Formujemy zgrabne placuszki-kotleciki. Smażymy je z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe.