Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Fioletowe puree

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ostatnio kupiłam fioletowe ziemniaki zwane czasem chińska truflą.

Fioletowe puree Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fioletowe puree

 

  • 25 dag fioletowych ziemniaków
  • 10 dag ziemniaków ( zwykłe)
  • sól
  • 1,5 łyżki masła
  • 3 łyżeczki śmietanki słodkiej
  • natka pietruszki lub inna zielenina do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Fioletowe puree
Obrać oba gatunki ziemniaków ( ostrożnie z fioletowymi bo barwią ręce). Umyć i zalać wodą w osobnych garnuszkach . Osolić i ugotować do miękkości. Odcedzić. Utłuc na puree każdy rodzaj ziemniaków osobno. Do zwykłych ziemniaków dodać pół łyżki masła i łyżeczkę śmietanki , a do fioletowych - łyżkę masła i 2 łyżeczki śmietanki. Układać w warstwowe ,,wieżyczki" ziemniaczane. Na spód fioletowe- w środek białe - na wierzch ponownie fioletowe. Udekorować zielonymi dodatkami. Podawać jako dodatek do II Dań.
Fioletowe puree
Fioletowe ziemniaki obrać i umyć ( ostrożnie bo barwią )
Fioletowe puree
Fioletowe i normalne ziemniaki ugotować w osolonej wodzie -oczywiście osobno
Fioletowe puree
Zrobić puree z fioletowych ziemniaków z dodatkiem masła
Fioletowe puree
Zrobić puree ze zwykłych ziemniaków z masłem