kalia

kalia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Flaczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Flaczki wołowe wg przepisu mojej mamy

Flaczki

Składniki:

Flaczki

 

  • 2kg flaków wołowych
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ćwiartka selera
  • 2 kostki rosołowe typu "Winiary"
  • 4 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżka chili
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki majeranku
  • 2 szczypty majeranku i gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka magi lub sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki smalcu

 

 

Sposób przygotowania:

Flaczki
Flaczki wyczyścić, wypłukać w zimnej wodzie. Gotować około 4 godzin go miejskości. Jarzyny pokroić w talarki i ugotować w osobnym garnku na rosole z kostek rosołowych. Ugotowane flaki wyłożyć, i ostudzić. Pokroić je na paseczki 4 cm ( w poprzek włókien) . Dodać je do rosołu w którym gotowały się jarzyny .zagotować, dodać nieco wody jeśli są za gęste i dodać wszystkie przyprawy , Jeszcze raz zagotować . Na końcu zrobić zasmażkę z smalcu i mąki dodać do flaczków . Ponownie zagotować. SMACZNEGO!