Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Flaczki cielęce

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatniejsze, mniej aromatyczne niż wołowe, ale odpowiednio zrobione są przysmakiem. Robiłam je po raz pierwszy. Spróbujcie.

Flaczki cielęce

Składniki:

Flaczki cielęce

 

  • 2 kg flaczków cielęcych, u mnie już podgotowane i pokrojone
  • 1 kg ogona wołowego
  • 2 duże marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 duża cebula
  • spory kawałek selera
  • przyprawy:
  • papryka czerwona w proszku, słodka i ostra, imbir w proszku i gałka muszkatołowa, czosnek
  • 2 łyżki smalcu, mąka do zasmażki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Flaczki cielęce
Ogon wołowy porąbany na kawałki, warzywa i przekrojoną na połówki cebulę wstawiłam na 15 minut do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika. W tym czasie kilkakrotnie kawałki ogona obróciłam. Przełożyłam wszystko do garnka i zalałam wodą.

Kiedy się rosół zagotował odszumowałam go, dodałam przyprawy i czosnek i gotowałam następne 1,5 godz. Warzywa wyjęłam, marchewkę i seler starkowałam, resztę odrzuciłam. Włożyłam dokładnie wypłukane flaki i gotowałam jeszcze ok. 1 godz.

Dodałam marchewkę i seler. Dodałam koncentrat pomidorowy, wymieszałam. Zrobiłam ze smalcu i mąki rumianą zasmażkę, dodałam do flaków.

Doprawiłam jeszcze raz do smaku do smaku.

Tagi:

zupy flaki