olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Flaki na rosole

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Flaki gotowane na rosole, doprawione przyprawą do flaków, gałką muszkatołową, majerankiem oraz pieprzem.

Flaki na rosole Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Flaki na rosole

 

  • 2 litry wywaru z rosołu
  • 300 gram wołowiny z rosołu
  • 500 gram flaki
  • 1 łyżka przyprawa do flaków
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 marchewki z rosołu
  • 5 ziemniaków

Sposób przygotowania:

Flaki na rosole
Wołowinę z rosołu kroję na wąskie paski, a marchewkę w drobną kostkę. Flaki gotuję, a następnie zlewam z nich wodę i umieszczam flaki w rosole. Kiedy flaki będą miękkie, nalewam je do miseczki i dodaję pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki oraz mięso. Do flaków dodaję marchewkę, oraz przyprawy: przyprawę do flaków, gałkę muszkatołową, majeranek i pieprz. Na koniec delikatnie mieszam.
Flaki na rosole
Kiedy flaki będą miękkie, nalewam je do miseczki i dodaję pokrojone mięso.
Flaki na rosole
Do flaków dodaję marchewkę, oraz przyprawy: przyprawę do flaków, gałkę muszkatołową, majeranek i pieprz.