pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Cielęce kryzki zwane flaczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

flaczki w delikatniejszym wydaniu

Cielęce kryzki zwane flaczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cielęce kryzki zwane flaczkami

 

  • flaki cielęce 500g
  • marchewka 3
  • seler ½
  • pietruszka 1
  • cebula 1
  • sól do smaku
  • liść laurowy 3
  • ziele angielskie 4
  • imbir świeżo starty 1 łyżeczka
  • majeranek ½ łyżeczki
  • kości wołowe 1 kg
  • smalec 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Cielęce kryzki zwane flaczkami
Kości wołowe zalewam wodą. Solę do smaku i gotuję na wolnym ogniu. W oddzielnym garnku flaki cielęce zalewam zimną wodą. Stawiam na duży ogień i zagotowuję. Zmieniam wodę. Ponownie zalewam je zimną wodą i zagotowuje. Tym razem gotuje kilka minut. Następnie wodę zmieniam. Dodaję jeszcze sól do smaku i gotuję kilka minut. Tak przygotowane flaki przekładam do czystego garnka. Dodaję smalec i chwilę smażę flaki. Wsypuję mąkę. Mieszam, chwilę smażę po czym zalewam przygotowanym wywarem z kości wołowych. Obrane warzywa dokładnie myję. Kroję je w słupku. Tak przygotowane warzywa dodaję do zalanych flaków. Zamykam szybkowar i gotuję 7 minut na pierwszym stopniu (osoby nie mające szybkowaru powinny gotować pod przykryciem aż warzywa staną się miękkie). W międzyczasie cebulę kroje w kostkę. Rumienię na odrobinie tłuszczu. Do ugotowanych flaków dodaję usmażoną cebulę. Wrzucam tez ziele angielskie, liść laurowy oraz starty świeży imbir. Na koniec solę do smaku i dodaję majeranek. Chwilę gotuję i gotowe. Podałem z bułką pszenną. Smacznego.
Cielęce kryzki zwane flaczkami
Kości wołowe zalewamy wodą, solimy i gotujemy tworząc wywar
Cielęce kryzki zwane flaczkami
Flaczki cielęce kilkukrotnie zagotowujemy i zmieniamy wodę
Cielęce kryzki zwane flaczkami
Warzywa obieramy i kroimy w kruciutkie słupki
Cielęce kryzki zwane flaczkami
Zalane wywarem wołowym flaczki przyprawiamy