Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Francuskie z jabłkami i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne ciasteczka z ciasta francuskiego nadziane tartymi jabłkami wymieszanymi z wiórkami kokosowymi.

Francuskie z jabłkami i kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie z jabłkami i kokosem

 

  • 375 g gotowego ciasta francuskiego
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Francuskie z jabłkami i kokosem
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nich nadmiar soku. Jabłka można dodatkowo polać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały (ja nie miałam akurat cytryn). Do jabłek dodać cukier i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Ciasto rozwinąć, pokroić na 8 kwadratów. Na każdym kwadracie z ciasta ułożyć po trochu jabłek z kokosem. Brzegi ciasta posmarować mlekiem. Złożyć na pół w trójkąty, docisnąć brzegi. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec ok. 15 minut (aż się ładnie zrumienią). Jeszcze ciepłe ciastka polukrować.
Francuskie z jabłkami i kokosem
Tarte jabłka z wiórkami kokosowymi i cukrem.
Francuskie z jabłkami i kokosem
Ciasto francuskie rozwinięte i pokrojone w kwadraty.
Francuskie z jabłkami i kokosem
Jabłka z kokosem ułożone na każdym kawałku ciasta.
Francuskie z jabłkami i kokosem
Nadziane ciastka ułożone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.