Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Francuskie z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto francuskie posmarowane powidłami, zrolowane, wykręcone i upieczone.

Francuskie z powidłami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Francuskie z powidłami

 

  • arkusz ciasta francuskiego ok 30x40
  • 5 łyżek powideł
  • cukier puder do obsypania

 

Sposób przygotowania:

Francuskie z powidłami
Rozwijamy ciasto francuskie, smarujemy całą powierzchnię powidłami. Zwijamy w rulon -wzdłuż dłuższego boku. Przekładamy rulon na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie ciasto nacinamy do połowy grubości wzdłuż. Potem wykręcamy (jak mokry ręcznik) przekręcając dwukrotnie. Tak przygotowane ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220*C i pieczemy około 15 minut. Gotowe ciasto obsypujemy cukrem pudrem. *Cukier puder możemy wymieszać z odrobiną cynamonu - doskonale się smaki komponują;)
Francuskie z powidłami
Ciasto w całości
Francuskie z powidłami
tutaj w przekroju pokazane

Tagi:

ciasto