rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Frittata makaronowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pomysł na nieskomplikowany, szybki a zarazem smaczny obiad. Makaron sprawia że danie jest sycące. Najlepsze na ciepło:)

Frittata makaronowa

Składniki:

Frittata makaronowa

 

  • Na 2 osoby:

 

  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti
  • 5 jajek
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 kulka sera mozzarelli
  • Pół płaskiej łyżeczki: pieprzu, soli, oregano i bazylii

Sposób przygotowania:

Frittata makaronowa
Makaron spaghetti wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 10 minut, na al dente. Jajka roztrzepujemy z dodatkiem majonezu, pomidora i przypraw za pomocą mątewki. Masą taką zalewamy odcedzony makaron i dobrze mieszamy aż cały makaron połączy się z jajkami. Formę do tarty o śr. ok 20 cm smarujemy tłuszczem (margaryną) i wylewamy masę jajeczno- makaronową. Na wierzch układamy plasterki sera mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 st. C ok. 15-20 minut.