Sposób przygotowania:
Frittata z cukinią i sosem
Ziemniaki obieramy ,marchewkę skrobiemy i gotujemy ok 15 min w osolonej wodzie. Warzywa mają być ugotowane ale nie mogą się rozpadać. Cukinie myjemy i kroimy na plasterki. Na patelni na oliwie smażymy plasterki cukinii ziemniaków i marchewki. Jajka rozbijamy i mieszamy z przyprawa w płynie. Zalewamy jajkiem usmażone warzywa. Nakrywamy pokrywką i smażymy ok 3 min. Następnie przekładamy ją na drugą stronę,używając do tego dużego talerza.Nakrywamy patelnie talerzem przewracamy ją frittata będzie na talerzu i zsuwamy ją z powrotem na patelnie . W ten sposób smażymy drugą stronę.Gotową kroimy w trójkąty. Robimy sos. Ogórka zielonego dobrze myjemy nie obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy jogurt z śmietaną dodajemy posiekanego zielonego ogórka i wyciśnięty ząbek czosnku. Sos solimy do smaku i chłodzimy. Zimny sos podajemy do ciepłej frittaty