Sposób przygotowania:
Walentynkowa mini frittata
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę na muffinki wysmarować oliwą z oliwek.Każde wgłębienie formy wyłożyć dokładnie boki i dno plastrem szynki (najlepiej jak plaster jest dość długi wtedy zaczynamy od dna i kończymy na bokach.). Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy chwilkę aż papryka zmięknie. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestygnięcia. Ser brie pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Ser, szczypiorek i 3/4 papryki wymieszać i rozłożyć równomiernie do wszystkich wgłębień wyłożonych szynką. Jajka ubić z mlekiem i śmietaną, odrobiną soli i chilli. Masą wypełnić foremkę. Wierzch posypać pozostałą papryką i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut aż frittaty się napuszą i będą przyrumienione. Wyjąć z piekarnika, odczekać 5 minut i wtedy wyjąć je z formy. Do foremek muffinkowych powkładać trochę mixu sałat, włożyć frittaty i udekorować połówkami pomidorów koktajlowych. Doskonałe na zimno i na ciepło.
pszczolkaanulka
jaNina
lalunia
bejciu24
kfiatek88
kfiatek88
pycha! brakowało mi sosiku czosnkowego. Bardzo syte, następnym razem dodamy na pewno pieczarek :)