SUPERPRZEPIS

Walentynkowa mini frittata

  • 6
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Walentynkowa mini frittata Więcej zdjęć (4)

Mini frittata według mojego męża.

Składniki:

Walentynkowa mini frittata

 

  • 15 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (lub innej podobnej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryka
  • 10 jajek
  • 50 ml mleka 3,5%
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 opakowania sera brie
  • szczypta chilli
  • szczypiorek
  • pomidory koktajlowe do dekoracji
  • 1/2 opakowania mixu sałat
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Walentynkowa mini frittata
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę na muffinki wysmarować oliwą z oliwek.Każde wgłębienie formy wyłożyć dokładnie boki i dno plastrem szynki (najlepiej jak plaster jest dość długi wtedy zaczynamy od dna i kończymy na bokach.). Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy chwilkę aż papryka zmięknie. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestygnięcia. Ser brie pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Ser, szczypiorek i 3/4 papryki wymieszać i rozłożyć równomiernie do wszystkich wgłębień wyłożonych szynką. Jajka ubić z mlekiem i śmietaną, odrobiną soli i chilli. Masą wypełnić foremkę. Wierzch posypać pozostałą papryką i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut aż frittaty się napuszą i będą przyrumienione. Wyjąć z piekarnika, odczekać 5 minut i wtedy wyjąć je z formy. Do foremek muffinkowych powkładać trochę mixu sałat, włożyć frittaty i udekorować połówkami pomidorów koktajlowych. Doskonałe na zimno i na ciepło.
Walentynkowa mini frittata
Każde wgłębienie formy wyłożyć dokładnie boki i dno plastrem szynki
Walentynkowa mini frittata
Jajka ubić z mlekiem i śmietaną, odrobiną soli i chilli
Walentynkowa mini frittata
Piec ok. 20 minut aż frittaty się napuszą i będą przyrumienione