SUPERPRZEPIS

Kolorowa frittata z owocami morza

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Kolorowa frittata z owocami morza Więcej zdjęć (5)

Kolorowa frittata z owocami morza i brokułami.

Składniki:

Kolorowa frittata z owocami morza

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kolorowa frittata z owocami morza
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Formę od tarty smarujemy 1 łyżką oliwy. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy 250 g mrożonki morskiej w skład, której wchodzą krewetki koktajlowe, omułki, i ośmiorniczki. Doprawiamy marynatą do ryb z cytryną i koperkiem i dusimy aż woda odparuje. Układamy w formie do tarty, dodajemy również mrożone różyczki brokuła i kawałeczki czerwonej papryki Jajka roztrzepujemy z dodatkiem mleka i 1 łyżeczki mąki kukurydzianej, odrobiny soli i chilli, dodajemy posiekany szczypiorek. Masę jajeczną wylewamy do formy. i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut, aż frittata się napuszy i będzie delikatnie przyrumieniona. Wyjmujemy formę z piekarnika, posypujemy pokrojonymi w kostkę pomidorami, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, po 5 minutach kroimy w ćwiartki i wyjmujemy z formy na talerze. Można podawać na ciepło jak i na zimno. Ćwiartki frittaty podajemy z roszponką.
Kolorowa frittata z owocami morza
Ćwiartki frittaty wykładamy na talerz i podajemy z roszponką.
Kolorowa frittata z owocami morza
Doprawiamy marynatą do ryb z cytryną i koperkiem i dusimy aż woda odparuje
Kolorowa frittata z owocami morza
jajka mieszamy z łyżeczką mąki kukurydzianej, odrobina soli i chilli, dodajemy posiekany szczypiorek
Kolorowa frittata z owocami morza
owoce morza układamy w formie do tarty, dodajemy również mrożone różyczki brokuła i kawałeczki czerwonej papryk

Tagi:

jajko jajka