edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Frytki z plantana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ostatnio dość głośno zrobiło się o plantanach, więc postanowiłam spróbować jak ten rarytas smakuje i przyrządziłam je w postaci frytek. Wprawdzie fanką plantanów nie zostałam, ale może ktoś równie jak ja ciekawy ich smaku skorzysta sobie z przepisu.

Frytki z plantana Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Frytki z plantana

 

Sposób przygotowania:

Frytki z plantana
Plantany umyć, przekroić w poprzek na trzy części, każdy kawałek obrać ze skóry i przekroić na ćwiartki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić olejem i posypać przyprawami według uznania.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut. Im bardziej się zrumienią, tym bardziej będą chrupiące zewnątrz, zaś w środku pozostaną miękkie.

Spożyć bezpośrednio po przyrządzeniu.
Frytki z plantana
Obrane i pokrojone plantany skropić olejem i posypać przyprawami.

Tagi:

dania frytki