mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Galaretka pomidorowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Idealna propozycja dla osób będących na diecie. Lekka, zdrowa, wytrawna galaretka ze świeżych pomidorów.

Galaretka pomidorowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galaretka pomidorowa

 

 

  • pesto i mozarella do podania

Sposób przygotowania:

Galaretka pomidorowa
Pomidory polewam wrzątkiem, obieram ze skórki, kroję na cząstki i wrzucam do garnka. Gotuję aż pomidory zaczną się rozpadać, wtedy przecieram je przez sito. Mus pomidorowy doprawiam do smaku słodką papryką, pieprzem cayenne, solą oraz czarnym pieprzem. Żelatynę zalewam 1/3 szklanki zimnej wody. Odstawiam do napęcznienia na około 5 minut, po czym rozpuszczam w kuchence mikrofalowej (600 W, ok. 30-45 s). Do ciepłej, płynnej żelatyny dodaję 2 łyżki musu pomidorowego i dokładnie mieszam. Wlewam żelatynę z musem do całość i szybko, ale dokładnie mieszam. Mus z żelatyną rozlewam do silikonowych foremek lub kieliszków na wino, wstawiam do lodówki na całą noc. Po stężeniu wyjmuję galaretki na talerz (naczynia z galaretką zanurzam na chwilę we wrzątku). Podaję z pesto na plastrach mozarelli.
Galaretka pomidorowa
Pomidory sparzam wrzątkiem, obieram i kroję na kawałki
Galaretka pomidorowa
Pomidory gotuję w garnuszku aż zaczną się rozpadać
Galaretka pomidorowa
Przecieram masę pomidorową przez sito aby pozbyć się pestek
Galaretka pomidorowa
Masę przelewam do foremek silikonowych i kieliszków

Tagi:

pomidory pesto