czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Gofry maślane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gofry z sosem karmelowym to wspomnienie z wakacji, które łatwo możemy odtworzyć w domu. Te przypominają w smaku babkę piaskową :)

Gofry maślane

Składniki:

Gofry maślane

 

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 kostka masła
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rumu
  • dodatki:
  • bita śmietana
  • ulubione sosy
  • konfitury wiśniowe

Sposób przygotowania:

Gofry maślane
Masło roztopić i przestudzić. Do miski wbić 4 całe jaja. Wsypać cukier kryształ i ubić na puszystą masę.

Wlać masło i zmiksować, a następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać rum.

Rozgrzać gofrownicę. Można ją lekko posmarować tłuszczem. Upiec gofry.

Udekorować śmietaną, polać polewą lub konfiturami. Smacznego :)

Tagi:

deser gofry